MUZIKINIS STEBUKLAS ZALCBURGE

462920679_9281420425207838_2701105205150870571_n

 

Rimta profesionali Zalcburgo publika, įskaitant  Zalcburgo „Mozarteum“ universiteto profesorius, siautėjo iš susižavėjimo, stovėdami plojo ir trypė kojomis, prašė vėl ir vėl dainuoti, patys dainavo kartu – tokią reakciją sukėlė Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos choro “Cantica” (vad. Rolandas Daugėla) pasirodymas bendrame koncerte su Zalcburgo muzikos bei Zalcburgo Mocarto muzikos gimnazijų choru (vad. Thomas Huber), merginų ansambliu (vad. Georg Duernberger) ir jaunuolių ansambliu (vad. Thomas Schneider).  Koncerte, į kurį kvietė pagrindinis miesto laikraštis „Salzburger Nachrichten“  („Zalcburgo naujienos“), Naujaliečiams buvo patikėta surengti 40 min. pasirodymą ir jie viršijo organizatorių lūkesčius.

462889555_9281422198540994_9081831915724842782_n

Spalio 2 d. Zalcburgo Kristaus bažnyčioje įvykęs koncertas buvo vienas iš trijų choro koncertinės kelionės Austrijoje koncertų. Koncertinę programą Austrijoje „Cantica“ pradėjo Zalcburgo žemių parlamente. Nuaidėjus paskutinei dainai, politikai atsistoję plojo ir kvietė bisui. Sveikinimo kalboje Parlamento prezidentė dr. Brigita Pallauf pastebėjo, kad mes visi esame europiečiai ir kaip yra svarbu stiprinti ne tik politinius, bet ir meninius ryšius. Zalcburgo parlamentarai vaikus vaišino austriškais pietumis.

Choro „Cantica“ pasirodymas Zalcburgo muzikos bei Zalcburgo Mocarto muzikos gimnazijose buvo priimtas taip pat šiltomis ovacijomis. Jaunoji publika nenorėjo paleisti lietuvaičių nuo scenos, lingavo muzikos ritmu laikydami rankose mobiliųjų telefonų švieseles.

Jaunųjų naujaliečių koncertai muzikos šalyje buvo tikras iššūkis gimnazijai ir chorui. Ne vienas kolektyvas suabejotų, ar įmanoma kokybiškai paruošti virš valandos trukmės  koncertinę programą, turint laiko tik nepilną mėnesį. Direktoriaus Raimundo Simanavičiaus pasitikėjimas gimnazijos mokiniais, choro vadovu, ir, svarbiausia, pasitikėjimas vieniems kitais, leido įvykti lietuviškam muzikiniam stebuklui Zalcburge. Koncertai susilaukė puikių atsiliepimų ir kvietimo sugrįžti vėl. Tai buvo neeilinis įvykis Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos istorijoje ir pirmoji stebuklinga koncertinė choro “Cantica” kelionė į Muzikos Meką – Zalcburgo miestą.

Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos choras “Cantica”, solistai Rojus Gustas, Marija Širvinskaitė, Gustas Grigaras ir Augustė Gustaitė (mok.  Rima Daugėlienė),  fleitininkė Taja Sokaitė (mok. Aušra Lukopševičiūtė), fogotininkas Ignas Cesiulis (mok. Tomas Girskis) mušamieji Fusko Rojas Fabrizio  Jose (mok.  Karolis Jurgaitis), koncertmeistėrė Aušra Gelusevičienė jautriai sekė dirigento Rolando Daugėlos vedamą muziką, atliko ją ne tik profesionaliai, pakiliai ir susikaupę, bet ir su šiluma bei gerumo nuotaika, kurią jautė kiekvienas klausytojas.

Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos choro “Cantica” vaikai besisvečiuodami muzikos ir kalnų krašte, susipažino su Austrijos kultūra, aplankė Vachau slėnį prie Dunojaus, lankėsi Zalcburgo “Mozarteum” universitete, jo koncertų salėse, gavo galimybę paklausyti fortepijono paskaitos ir pučiamųjų instrument orkestro repeticijose. Ekskursijos universitete metu, Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos direktorius Raimundas Simanavičius pakvietė dainavimo profesorę Zoryaną Kushpler į J. Naujalio gimnaziją vesti meistriškumo kursų. Visi 30 choristų aplankė W. A. Mozarto gimimo muziejų ir druskų kasyklas.

Austrijos sostinėje Vienoje chorą su muzikine istorija supažindino Vienos muzikos ir scenos menų universiteto profesorius, Austrijos – Lietuvos draugijos prezidentas Wolfgang Klos.

462889279_9281420101874537_7782225206152802965_n

Zalcburgo muzikos ir archtektūros paslaptis atvėrė dirigentas, Zalcburgo “Mozarteum” universiteto profesorius emeritas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos garbės daktaras prof. dr. Josef Wallnig. J. Wallnig laikomas Zalcburgo ir W.A. Mozarto muzikos ambasadoriumi pasaulyje. Profesorius pasikvietė choristus į svo namus, kur vaikai turėjo galimybę žaisti W. A. Mocarto laikų originaliais muzikiniais žaidimais. Prof. Dr. Josef Wallnig po lietuvių koncerto rašė: Mane iš tiesų sužavėjo jūsų choras ir linkiu jam ir Rolandui [Rolandui Daugėlai – aut. past.] ir toliau tokios sėkmės. Apkabinu visus.

thumbnail_463383312_9281422625207618_1428155227265625258_n

Choro kelionę organizavę ir vaikus lydėję Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos pedagogai: choro vadovas ir dirigentas doc. Rolandas Daugėla, choro koncertmeisterė Aušra Gelusevičienė, gimnazijos direktorius Raimundas Simanavičius, direktoriaus pavaduotoja Nijolė Noreikaitė buvo šiltai priimti Zalcburgo muzikos bei Zalcburgo Mocarto muzikos gimnazijų direktorės mag. Barbaros Tassatti, choro vadovo Thomas Huber ir viso mokytojų kolektyvo.

Lietuvaičius Austrijos draugai išlydėjo dainomis, dovanomis ir Austrijos mokinių ašaromis. Gimnazijų vadovai pažadėjo, kad bendrą Austrijos ir Lietuvos chorų koncertą abiejų šalių publika išgirs dar ne vieną kartą. Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazija kvies kauniečius ir Kauno svečius į stebuklingą koncertą 2025 m. pavasarį.

Kristina Valentonienė